středa 1. ledna 2020

Prodej auta

O prodej jsme se začali snažit 1.prosince, cca měsíc před naším odletem na Severní ostrov. Už první týden jsme absolvovali několik prohlídek, kde jsme jak cvičené opičky po každé ukazovali, kde jsou dveře, postele, kuchyňka, elektrický kohoutek s tekoucí vodou, atd. Zájemci byli různí, někteří přišli s připraveným checklistem, jiní si zas celé auto fotili a někteří se na něj skoro ani nepodívali. Po pár prohlídkách jsme věděli, že potřebujeme najít lidi, kteří tu nebudou jen na chvíli a ideálně nebudu požadovat předkupní check, který by upozornil na to, že auto není nejmladší a zhoršil nám vyjednávací pozici.

Dali jsme inzerát do všech možných skupin na Facebooku a také ho vyvěsili na Backpackerboard. Dny plynuly a my měkli. Z původní nasazené ceny 8 000 NZD jsme po týdnu snížili na 7 500 NZD. Nebylo to vůbec jednoduché. Auto bylo v dobrém stavu ale počet najetých kilometrů tlačil cenu neúprosně dolů.



Ráno potom, co jsme se probudili u jezera Pearson, jsme vyjeli zpět směrem ke Castle Hillu, kde byl mobilní signál a zkontrolovali jsme, zda se někdo neozval ohledně auta. Překvapily nás hned 2 zprávy:

1) e-mail z Backerpackerboard, tj. kanálu, ze kterého bychom to vůbec nečekali. Ozval se nám izraelský pár se zájmem o prohlídku, zavolali jsme si a kolem oběda se domluvili, že se sejdeme a auto jim předvedeme.
2) zpráva od brazilsko-amerického páru, který auto viděl v pořadí jako druhý, ale neozval se nám zpět a tak už jsme s ním nepočítali. Ti nám psali, zda je auto stále k dispozici a že by ho ještě jednou rádi viděli. I s nimi jsme se domluvili na prohlídce, hned po izraelském páru.




Měli jsme tedy z ničeho nic 2 želízka v ohni a cítili naději větší než dřív, že by to mohlo snad klapnout.

Izraelci byli z auta přímo nadšení a na místě řekli, že mají o auto velký zájem. Zeptali se, zda by bylo možné ten samý den se v 17:00 sejít a společně zajet na předkupní kontrolu, s tím, že pokud by neobjevila nic zásadního auto by koupili. Měli jsme radost, řekli jsme jim ještě o další prohlídce a rozloučili se s tím, že se uvidíme později.




Brazilsko-americký pár byl už dost vyčerpaný hledáním vhodného auta. Vyprávěli nám o svých špatných zkušenostech s předkupními kontrolami, stručně řečeno jedno auto, o které měli zájem, bylo ve špatném stavu a druhé jim vyfoukli jiní zájemci. Zaplatili za kontroly 400 NZD a stále ještě neměli auto. Přiznali se, že o autech moc nevědí a že by rádi vzali to naše na předkupní kontrolu. Řekli jsme jim ještě o izraelském páru a to je dostalo do časového tlaku. Nesehnali totiž žádného automechanika, který by jim ten den udělal kontrolu a tak stáli před rozhodnutím, zda auto vzít bez kontroly nebo počkat do druhého dne s rizikem, že ho prodáme izraelskému páru. Byli nerozhodní a hodně se radili, dali jsme jim prostor a v duchu si přáli, aby to vzali a my měli prodej za sebou.

Nabídli jsme jim auto se slevou 500 NZD tedy za 7 000 NZD, což by jim mohlo pokrýt případné opravy. To je nakonec přesvědčilo a plácli jsme si.

Domluvili jsme se, že my auto vyprázdníme a společně ho zajedeme přepsat ještě ten samý den na poštu. Jak jsme se domluvili, tak jsme učinili. Ubytovali jsme se v prvním hostelu, kde měli volný pokoj za rozumný peníz a doslova vyházeli všechny naše věci všude po pokoji, kde bylo jenom trochu místo. Na nějaký pořádek a třídění nebyl čas. Zároveň jsme taky napsali izraelským zájemcům, že jsme auto prodali. Za dvě hodiny už jsme byli na poště, kde stačilo vyplnit jednoduchý formulář za kupujícího a za prodávajícího a auto mělo nového majitele. Následně nám převedli peníze na účet, měli stejnou banku a peníze se nám tak na účtě objevily okamžitě. Cítili jsme úlevu a byli jsme šťastní, že to dobře dopadlo a my auto nemuseli auto prodávat pod cenou a pod tlakem pár dní před odletem.

Záplava věcí a radosti z úspěšného prodeje auta

Teď už si můžeme dát nohy nahoru a pivko na oslavu


Celý prodej nám trval 12 dní a prodeji jsme se věnovali intenzivně, inzerát jsme obnovovali, jak to bylo možné a aktivně kontaktovali cestovatele, kteří hledali auto. Auto jsme koupili v lednu za 7 500 NZD, najezdili 20 tis. km a tak se nám cena 7 000 NZD zdála férová a výhodná pro obě strany. I když byl prodej spojen s kapku toho stresu, rozhodně to za to stálo, protože si nedovedeme představit procestovat Zéland bez auta a nebo si auto pronajmout, protože to bychom se dostali s cenou úplně jinam.

Žádné komentáře:

Okomentovat