středa 20. listopadu 2019

Jih jihu I. část

Po Kepler treku jsme zamířili prozkoumávat jih jižního ostrovu. Těšili jsme se hlavně na majáky, lachtánky a tučňáky. Ale ještě předtím jsme si po cestě na jih udělali menší neplánovanou zastávku k jeskyním Clifden Caves, na které nás upozornila hnědá cedule u silnice. Vzali jsme si čelovky a šli se ponořit do tmy. Jeskyně byla volně přístupná a také značená. Neznačený úsek vyžadoval jeskyňářské vybavení a zkušenosti. My se vydali po značené trase a i tak to byla velká paráda! Jeskynní výzdoba nás nezklamala a navíc když jsme zhasli naše světla, ukázali se nám svítiví červi. Celý okruh jsme nakonec ale nešli, protože předešlý den pršelo a část jeskynního systému byla zatopená.

Plánek jeskynního komplexu

Vchod do jeskynního komplexu

Svítiví červi 

Jeskyňářka v akci

Jeskynní výzdoba

Jeskyňář v akci

 




Okolní skalky

Další naše zastávka se jmenovala Waipapa Point a tentokrát už zahrnovala jak maják tak jednoho líného tvora vyhřívajícího se na pláži.

První maják, který jsme na Zélandu viděli

Trošku frišno

Marký s kámošem

První lachtánek (největší nadšení)









Při naší cestě napříč jihem jsme nemohli vynechat ani město Invercargill, které nás nijak nenadchlo, ba spíše zklamalo a to hned z několika důvodů: v obchodu PacknSave nevedli alkohol, alkohol prodávali pouze ve specializovaných likér shopech, na Mc Donaldu nefungovala wifi, v okolí města nebylo žádné freečko. Nakonec jsme zakotvili ve fialově označeném kempu v aplikaci Campermate (fialově se značí dražší kempy), šlo o hotel, který za 5 dolarový poplatek nechával vany přes nos parkovat na zadním parkovišti a umožnil využívat sprchu se záchodem. Cesta ke sprše připomínala spíše cestu přes něčí obývák, ale na nic jsme si co se týče ubytování nemohli stěžovat. Navíc jsme potkali Čechy, se kterými jsme dali večer pár pivek a slušně pokecali což byla moc fajn socializace.

Jaro v parku v Invercargillu


Poté jsme zamířili na opravdový jih jihu - nejjižnější spot jižního ostrova Nového Zélandu nebo chcete-li Nového Zélandu, když nebudeme počítat menší ostrovy. Toto zdůrazňuji, protože už jsme předtím k ceduli označující kilometráž k pólu dorazili, ale nebyl to absolutní jih jižního ostrova (Bluff). S oběma cedulkami jsme se nicméně vyfotili.

Fejkový spot značící počet km k pólu v Bluffu

Cedule v Bluffu

Rozkvetlý Bluff

Na vyhlídce v Bluffu

Opravdový nefalšovaný nejjižnější spot kdesi pod farmou


Dále jsme se zastavili u zkamenělého lesa, což bylo místo, které nás naprosto fascinovalo. Před 170 mil. lety tu byly živé stromy, které mohly pamatovat éru dinosaurů, následně byly stromy zakonzervovány a organické buňky se přeměňovaly na neživé, což je hodně unikátní proces. Při odlivu je tedy možné se procházet po prehistorických stromech. V okolí byly značky upozorňující rovněž na výskyt tučňáků, neměli jsme ale to štěstí žádného spatřit.

Zkamenělý les





Žádné komentáře:

Okomentovat