čtvrtek 7. listopadu 2019

Ledovec Franz Josef, Fox a jezero Matheson

Po měsíci stráveném v Kahere Retreat jsme vyrazili na cesty a kam jinam by měla naše cesta nejdříve směřovat než k slavným ledovcům Franz Josef a Fox. K oběma ledovcům vede krátká procházka dlouhá přibližně 1 hodinu, která vás dovede k vyhlídce na tyto ledovce. Úplně k ledovcům se nedá dojít. 

K ledovci Franz Josef cesta vede kolem krásného trojvodopádu, který tento zážitek umocní. Následuje cesta měsíční krajinou a pak už cesta začíná pomalu stoupat k vyhlídce. Po cestě narazíte na ceduli, která ukazuje, kam až ledovec sahal. Je to celkem smutná podívaná, protože aktuálně je ledovec vzdálený o několik set metrů dál.

Trojvodopád

Sem až sahal ledovec

Ledovec Franz Josef


K ledovci Fox je cesta aktuálně kvůli sesuvům půdy částečně uzavřená, ale k vyhlídce se člověk pořád dostane. Cesta vede lesíkem. Jelikož na Zélandu začalo jaro, ukazovaly se první fialky.

Jaro je tu

Ledovec Fox


Je to nenáročná procházka, takže se dá potom ještě vyrazit na další výlet k nedalekému jezeru Matheson,které je známé z magnetků a pohledů pro zrcadlení vrcholu Mount Cook ve své vodní hladině. Ke správnému zrcadlícímu efektu je však potřeba pěkné počasí, a proto jsme k jezeru jeli 2x. Ráno, kdy jsme byli natěšení ale bylo zataženo, a pak kolem oběda, kdy se začalo krásně vyjasňovat. Poznáte, který z vrcholů je Mount Cook a který je Mount Tasman?

Jezero po ránu

Citát od Alberta Einsteina

Jezero podruhé

Tentokrát už s odleskem

Řešení hádanky


Jelikož Martin pomalu začíná pajdat, tak jsem na procházku vyrazila sama a Martin si zatím vychutnával v této krásné scenérii kávičku.

Martinova siesta u kávičky

Žádné komentáře:

Okomentovat