úterý 22. ledna 2019

Auckland

Největší město Nového Zélandu, pro nás nejdražší město Nového Zélandu zatím. Působí moderně a zároveň zeleně. Doprava je zajištěna autobusy, často doubledeckery. Jezdí jich tu opravdu hodně a jezdí se vlevo.





Čeká nás toho hodně, vyrovnávání s časovým posunem musí počkat. Míříme hledat bankovní pobočku, abychom si domluvili schůzku a otevřeli si místní bankovní účet. To se nám nakonec podaří v bance ANZ v okrajové části Ponsonby, kde nám dávají termín hned na druhý den ráno do jejich pobočky na Queens Rd. (přesně na druhou stranu města). Toto není úplně obvyklé, většinou je čekací doba delší, může to být klidně i týden. Hurá máme účet, který jsme si hned aktivovali provedením vkladu a výběru. Hned před bankou ještě odesíláme peníze z currency fairu na místní účty a naproti na poště žádáme o přidělení místních daňových čísel IRD, bez kterých by se nám tu práce opravdu nevyplatila, protože bychom podléhali nejvyšší dani.



Vyrážíme se podívat poprvé k moři, jsme ale v centru, takže se dostáváme akorát do přístavu a nesmočíme si ani paleček. Za to se stihneme hned na začátku spálit, sluníčko je tu hodně silné a nemá slitování s naší bledou pokožkou.


Jsme tu asi už 2 dny a pořádně jsme se nevyspali a tak odpadáme asi v půl šesté. Spolubydlící na hostelu jsou hrozně slušný ani o nich víceméně nevíme. Taky se nám líbí, jak tu funguje tzv. free staff za účelem, aby se neplýtvalo. Když cestovatelé odjíždí a zbude jim jídlo, dávají ho k dispozici ostatním, ochutnáváme tak marmeládu, téměř celé pesto padne na náš salát a večer ochutnáme i červené vínko (jak toto může někdo nechat? Nepochopíš!) Taky tu nechávají oblečení a vybavení, které se jim nehodí nebo je zapomenuto. Získáváme tak mikinu, krém a zavírací lahev. I my přispíváme do free staff poličky a necháváme zde dalším cestovatelům olej.

Další den začíná lov na auta, který prokládáme výlety do místního parku Cornwall a One Tree Hill. Park je krásně zelený, tráva je fakt zelenější než doma J. Překvapuje nás, že až na vrchol One Tree Hill vedou silnice, místní jsou tu asi fakt líní. Ale je tu krásný výhled na celé město a rovněž je tu patrná vulkanická aktivita.
















Žádné komentáře:

Okomentovat