pondělí 28. ledna 2019

Zázraky se dějou

Opouštíme Auckland a postupně polykáme cca 100 km, než poprvé problikne kontrolka oleje. Projíždíme kruhový objezd, kde se problikávání mění v hvězdnou záři. Okamžitě zastavujeme u krajnice a vypínáme motor. Koukám pod auto a vidím, že vše je od oleje. Na spodku motoru chybí výpustní šroub. Evidentně při poslední výměně oleje někdo nedotáhl pořádně šroub a ten po cestě utekl na věčnost.



Z Marky stříká zoufalost. Píšeme Radkovi, který nám už jednou pomohl. Tentokrát jsme ale už mimo jeho dosah. Začínáme tedy googlit odtahovou službu, protože na silnici nemůžeme zůstat. Domlouváme se s odtahovou službu a posíláme naší polohu. Před očima nám kapou stovky dolarů jen za tento odtah.

Po chvíli čekání přibržďuje u krajnice místňák. Ptá se nás, jestli jsme v pořádku a nepotřebujeme pomoc. Vysvětlujeme mu, co máme za problém. Nabízí nám, že možná tento šroub má doma ve své dílně. Odjíždí, s tím, že se vrátí, jak nejdřív to půjde. Nezbývá nám než čekat, kdo bude rychlejší, jestli tento chlápek nebo odtahová služba. Fandíme chlápkovi. Po cca 20minutách přijíždí místňák s pár šrouby různých velikostí a kanystrem oleje. Ulehám pod auto a zkouším jeden po druhém. Nakonec jeden z nich seděl, pořádně jsem ho utáhl a dolil olej.

Chlápek se nám představí jako Nick a nabídne nám, že můžeme u něj na zahradě v našem autě přespat. Následujeme ho k němu domů, kde nás vítá jeho 3 nohá fenka Tilly a kocour. Představuje nám svojí ženu Dee, zve nás na pivko a současně rozdělává gril. Pod přílivem ochoty a pohostinnosti se cítíme lehce zahanbeně. Nick nám ale nedává možnost odmítnout a tak společně klábosíme venku u pivka. Mezitím Dee chystá uvnitř hostinu v podobě hranolek, domácích klobásek z vlastního chovu, dipů a 2 různých druhů pizzy. Naši hostitelé působí hodně přátelsky a celý večer se nese v příjemném duchu a vzájemné názorové shodě. Dozvídáme se, že Nick je původem z Velké Británie a Dee, že je Kiwi. Mají společně 2 dcery, kvůli kterým říká Nick, že pomáhá, jak může, aby někdo pomohl jim, když budou potřebovat. Po pár pivkách a pár skleničkách vína Nick trvá na tom, že si dáme i něco tvrdšího. Připíjím si s ním tedy Jamesonem. Pouští nám ukázku své oblíbené kubánské kapely a dávají nám tipy, kam se máme podívat. Jdeme spát (první noc v našem autě), ráno se loučíme, vyměňujeme si kontakty a pácháme společné selfie.



Žádné komentáře:

Okomentovat