středa 23. ledna 2019

Lov na Auto

Už před odjezdem jsme začali koukat na různé FB skupiny a dělat si obrázek o tom, co tu jezdí a co se dá za rozumný peníz pořídit. Jsem trošku vyšší postavy (193cm), takže jsme se rozhodli pro větší variantu auta a vyřadili jsme nejběžnější typ auta, které se tu dá koupit - Toyota Estima.

Po tom co jsme vyřídili úvodní obchůzky (pošta a banka), jsme se do hledání auta opřeli pořádně. Kdykoliv jsme zrovna byli na hostelu na wifi, sondovali jsme nové příspěvky ve skupinách na FB zaměřených na Nový Zéland, ve kterých je hafo aut. Většina aut, která se nám líbila, byla dražší, než byl náš rozpočet $6.500 (cca 100.000,-Kč) nebo byla na jižním ostrově. Pod nátlakem času jsme náš rozpočet postupně navýšili až na finální částku $7.500 (cca 115.000,-Kč), aby nám filtr vyhodil aspoň nějaké pojízdné plechovky mladší 30 let.

Zaujalo nás jedno z aut a tak jsme kontaktovali týpka, co ho nabízel. Vyměnili jsme si jen pár zpráv a schůzka byla domluvena na druhý den ráno. Kluk z Litvy za námi přijel až k hostelu a udělal nám poměrně poutavou prezentaci svého vozidla, ukázal nám, co vše v autě má, nechyběl ani "jumpstart (booster=malá baterka s kabely pro nouzové startování), malé serfíky do moře a dva plynové vařiče. Nicméně auto bylo staršího data výroby a působilo hodně zanedbaně, prošoupané sedačky, opotřebovaný volant a námi původně preferovaná kuchyňka vzadu se nám vůbec nelíbila. Navíc vzhled auta neodpovídal prezentovaným fotkám v inzerátu. Nakonec nedošlo ani na testovací jízdu, přiznali jsme, že se jedná o naší první prohlídku a že si to potřebujeme rozmyslet. Klučina však asi okouzlil svojí prezentací další zájemce, protože auto ještě ten večer bylo na FB označeno jako prodané.

Uvědomili jsme si, že je třeba rychleji jednat, protože byl už pátek večer a my měli ubytování na hostelu jen do pondělí. Napsali jsme tedy několik příspěvků do FB skupin a auta nám teď nabízeli sami majitelé. Velmi se nám zalíbilo autíčko, které nabízely dvě holky z Německa, jejichž inzerát sice byl původně za $10.000, ale postupně zlevnily na $8.000 a nám napsaly, že jejich auto je k dispozici a že jsou ochotný jít s cenou ještě níž.

Domluvili jsme si prohlídku hned na druhý den ráno ještě před malým car fairem (místní blešák s auty konající se každý týden v sobotu a v neděli), kam jsme chtěli následně zamířit. Holky ráno dorazily a následovala opět poutavá prezentace (to se budeme muset taky naučit, až budeme prodávat my). Auto působilo čistě, opečovávaně, aby taky ne, když byly holky první generace backpackerů, která v autě bydlela a to jen na tři měsíce na turistická víza. Navíc auto bylo v porovnání s ostatními inzerovanými auty výrazně mladší (ročník 2006).

Vzájemnými pohledy jsme si s Marky odsouhlasili, že o auto máme zájem. Holky byly rády, že máme zájem a nabídly nám testovací jízdu. Jelikož jsem nikdy v životě ještě neřídil vlevo, domluvili jsme se, že řídit budou holky a pojedeme mimo centrum, kde nebude takový provoz. Dojeli jsme k benzínce, kde byl super piča plácek na testování a nehrozilo, že někoho zabiju, zmrzačím nebo auto ještě před koupí nabourám.

Vše se zdálo v pořádku, nikde netekly žádné kapaliny, nic nevrzalo, nemlátilo ani neskřípalo a vzhledově se nám auto moc líbilo. Ještě jsme provedli on-line šetření, zda na autě nevisí nějaké závazky a holky nám pyšně ukázaly protokol o poslední servisní prohlídce starý pouze dva dny.  Tudíž jsme se s Marky shodli, že do toho jdeme.

Vyvstaly dva úkoly a to vybrat peníze, abychom holkám mohli zaplatit a dojet na poštu, abychom mohli auto přepsat na nás. Hned při plnění prvního úkolu došlo k malému zádrhelu - limit pro výběr hotovosti z bankomatu je $2.000 na den a nejde mimo pobočku navýšit. Začalo tedy hledání otevřené pobočky a ukázalo se, že banky překvapivě fungují i o víkendu, jen jich je velmi málo. Balík peněz jsme tedy měli a jelo se na nedalekou poštu, kde jsme se po vyplnění jednoho formuláře oficiálně stali majiteli auta.

Je naše!!! Jupí!!! :-)

Pro zvědavce přikládáme text inzerátu, na který jsme se chytli a pár obrázku našeho zatím nepojmenovaného pojízdného domečku.














True beauty is well known from the inside ??
We sell our beloved camper, who has brought us safely through the whole of New Zealand for the past 3 months.
The camper will be available from 06.01.2019.
Here are some facts:

- built in 2006
- 365.xxx km
- Long Wheel Base
- Manuel (5-speed)
- Fuel: Diesel
- 2.5l engine
- WOF: 06.11.19
- REGO: 24.01.2019
- Self-Contained until 25.10.2022
- Service is still fresh in the first week of January
- 3 keys
- 3 - seater
- 2nd battery with 2x USB ports
- electric faucet
- 2x 25l canister (water + waste water)
- 2 sliding doors (access from 2 sides)
- inside kitchen
- 4 - Set of dishes (plate, bowl, mug)
- 6 - Set of cutlery (knife, fork, spoon, teaspoon)
- Kitchen utensils (whisk, can opener, wooden spoon, spatula, bread knife, sharp knife, scissors, 2x vegetable peeler, grater, salad spoon)
- 6x tupper bowl
- pan
- 2 pots
- Measuring cup
- cutting board
- gas cooker
- Trashcan
- 12l cool box with 3 ice packs
- 6 different big boxes
- 2 camping chairs
- Table
- Dishtowels
- schnak grid
- Games
- Reading lamp
- LED kitchen lamp

For questions, more pictures or viewing appointments just write me a message. Price negotiable.

Žádné komentáře:

Okomentovat